GGSS logga
Startsida

Presentation

Medlemskap

Styrelsen

Styrelsen
informerar

Kalender

Tävlings-
kalender

Läger

Loggbok

Bildgalleri

Sponsorer

Länkar

Presentation

1979 anordnades det första seglarlägret för funktionshindrade på Grötö på initiativ av Göran Sjödén och Krister Karlsson, som själva är funktionshindrade. Lägret blev mycket lyckat och ledde till att föreningen Göteborg-Grötö Segelsällskap (GGSS) bildades.

GGSS har sedan 1980 anordnat mellan tre och fem veckolånga seglarläger per år. Vi har läger för nybörjare och mer avancerade läger för personer som har deltagit tidigare på seglarläger. För en del har segling blivit den idrott som de vill ägna en stor del av sin fritid åt, och för vissa har det lett ända till elitnivå. Detta innebär då träning, matchracing och kappsegling såväl nationellt såsom internationellt. Segling är en av de få sporter där det är möjligt att integrera funktionshindrade på lika villkor som ickefunktionshindrade.

I ledarteamet ingår seglingsinstruktörer, säkerhetsbåtsförare och ett antal medhjälpare utifrån deltagarnas egna behov. Alla deltagare kan medverka i alla aktiviteter, på land och till sjöss. I utbildning ingår bl a sjövett, livräddning, sjökortslära, knopslagning och anpassad utbildning i segling.

Seglarlägren ger en hel del fysisk träning. Vi arbetar aktivt med att förbättra deltagarnas teknik vad gäller att själva kunna förflytta sig mellan rullstol och båt, eller kunna ge instruktioner hur man bäst får hjälp med förflyttning generellt. Eleverna har många tillfällen till att utbyta erfarenheter med varandra.

Seglar gör vi i grupper om tre till fem elever och en instruktör i varje båt. Efter individuell förmåga fördelas uppgifterna i båten vilket ger en bra träning av samarbetsförmåga.

Förutom timmarna i båten har vi teorilektioner på land och därefter någon kvällsaktivitet, t ex korvgrillning.

Samarbete och integrering

GGSS samarbetar med olika föreningar för att dels integrera funktionshindrade med icke funktionshindrade seglare samt att sprida kunskaper om handikappsegling. Exempel på föreningar är: Hjuviks båtklubb, Stenungssund segelsällskap, XSS och Sjöscouterna i Västsverige. GGSS är medlem i Svenska Seglarförbundet och Västkustens seglarförbund.

Anläggning och båtar

GGSS var först i Västsverige att starta besättningssegling för funktionshindrade. Föreningen har två segelbåtar av typen Samba samt en 606:a. Vi har även fyra stycken 2.4:or. Denna båttyp är en liten enmansbåt med köl och anpassas efter seglarens funktionshinder. I denna båttyp seglas även VM (mot icke funktionshindrade) och paralympics.
GGSS senaste tillskott till flottan är en Sonar. En kölbåt på sju meter som utgör basen för förenings satsning på internationell tävlingssegling.

Det finns alltid en säkerhetsbåt med ute vid seglingarna. Detta är en gummibåt för att lätt kunna gå intill segelbåtarna om något problem uppstår.

Nere i Grötö hamn har föreningen två egna bryggor med tillhörande ramper och bryggskoning samt bojar. En kran för båtlyft och en kran för personlyft. Föreningen har också en sjöbod för utrustning och flytvästar.GGSS c/o Björn Mattsson, Kupeskärsvägen 25, 475 35 Grötö
© GGSS 2017